Ettårskontroll - Dag 2

Dagen efter biopsin, igår 31/5, var det en träff med patientkoordinator samt ett läkarbesök som stod på schemat. Då jag inte hade tid förrän klockan två inledde vi dagen med att strosa runt i Gamla stan och ta en fika. Sedan träffade vi Josephine, som transplanterades tre månader efter mig, och lunchade. Det var jättekul att träffas igen och prata ikapp lite!

Träffen med patientkoordinatorn gick jättebra. Vi pratade mest om hur jag mår och hur månaderna efter tremånaderskontrollen har varit. Det var som en liten utvärdering. Efter besöket hade vi lite tid innan vi skulle träffa läkaren så då ville jag gå upp till avdelningen där jag låg inlagd efter transplantationen. Både jag och mamma blev ganska tagna av att vara där, och då stod vi ändå bara utanför. Det kom tillbaka mycket minnen och känslor, men mamma hann ta ett kort på mig framför ingången i alla fall innan vi började gråta haha. Jag tog ett kort utanför min rumsdörr då jag blev utskriven så tänkte att det kunde vara kul att ha ett liknande kort taget nästan ett år senare.

Hos läkaren fick vi bara höra positiva saker! Biopsin visade att levern mår toppen och att den inte har förändrats något sedan den sattes in. En biopsi togs nämligen på levern i samband med transplantationen, för att ha som ursprungsvärde att jämföra framtida biopsier med. Trombylen sattes ut och levermedicinen Adport som jag hittills har ätit byttes ut mot en medicin av samma typ, fast långtidsverkande, Advagraf. Det innebär att jag hädanefter endast behöver ta medicin på morgonen! Jag kan också börja träna som vanligt nu, belasta magmusklerna, utan att behöva vara rädd för att få bråck.

Ettårskontrollen överlag, men främst biopsin, gick bättre än väntat! Jag var väldigt orolig över biopsin ett tag då jag redan på tremånaderskontrollen hade blivit lovad att få vara sövd, något som narkosen sedan sa nej till nu bara någon vecka innan. Jag är därför väldigt stolt över mig själv att jag klarade av det och att jag känner mig trygg i att jag också kommer klara av det utan problem nästa gång! Jag har ju en del biopsier kvar att bocka av under min livstid.

Nästa vända till Karolinska blir inte förrän om två år, till treårskontrollen!


Utanför avdelningen där jag låg inlagd.